poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Jeżynowe ciasto z kruszonką






Wakacje, relaks, słońce i te smaki lata ...hmmm chyba każdy zna te zapachy i smaki !!! 

Tym razem podam przepis z jeżynami w roli głównej ;-). Bardzo lubię te owoce choć przez większość są niedoceniane. Jeżyny należą do najstarszych znanych nam owoców są bogate w witaminy A, B, B9, C i ...E tak zwana witamina młodości ponadto pektyny, garbniki, związki mineralne itd. Jednym słowem owoce jeżyny maja wysoką wartość odżywczą i leczniczą
 
Jak to moja kochana siostrzyczka już wspomniała  ...tego lata sam je zbierałam i eksperymentowałam lepiej lub gorzej z ich udziałem. 

A o to jeden z moich smakołyków z tymi przepysznymi owocami. Przygotowanie tego ciasta jest dość proste co zasługuje na dodatkowe słowo uznania .


Składniki:

175g mąki
1 i 1/2 łyż. proszku do pieczenia
otarta skorka z cytryny

175g masła
150g cukru
3 jaja

Składniki na kruszonkę:

50g masła
40g cukru
1op. cukru waniliowego
50g masła (zimnego)

większą miseczkę jeżyn ;-)


  • Dobrze umyj jeżyny i zostaw do osączenia na durszlaku.
  • zacznijmy od kruszonki ponieważ ciasto musi chwile pobyć w lodówce ...połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz masło pocięte w małe kawałeczki. Wyrób ciasto a następnie wstaw do lodówki na 30 min.
  • Następnie weź dwie miski w jednej połącz suche składniki mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny 
  • a w drugiej masło zmiksuj z cukrem na biała piankę.
  • Do masła utartego z cukrem dodawaj na zmianę suche składniki i jajko cały czas miksując aż zużyjesz wszystkie składniki.
  • Na blachę o średnicy 27 cm wyłóż ciasto,  jeżyny, oraz równomiernie rozłóż kruszonkę.
  • Piecz ok. 1godz. w piekarniku nagrzanym 180C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz