środa, 12 września 2012

Pierogi z truskawkami

Truskawki się już skończyły, ale jak się dobrze poszuka to jeszcze można kupić. Na pożegnanie lata świetne są pierogi z truskawkami. Trochę pracochłonne, ale jeśli klejenie pierogów sprawia wam przyjemność to warto je zrobić i cześć z nich zamrozić na wypadek tęsknoty za latem i słońcem. 

  W ramach urozmaicenia pierożenia polecam zabawę z wymyślaniem różnych wykończeń pierogów.

 Chętnie zobaczę wasze pomysły na ciekawe wykończenie.

Moje pierogi wyszły przepyszne... no i wszystkie zniknęły w mgnieniu oka.


Składniki:
Na ciasto:
3 szk mąki
1 szk gorącej wody
szczypta soli

Do środka:
500-600g truskawek
(zależy ile wam się uda upchać :-)
Do polania i posypania:śmietana
cukier



  • Pokrój truskawki na ćwiartki.
  • Mąkę przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
  • Powoli dodawaj gorącą wodę i ugniataj ciasto.
  • Ugniecione ciasto pozostaw w misce i przykryj czystą ściereczką, aby nie wyschło.

  • Wałkuj ciasto, aż będzie wystarczająco cienkie. Im cieńsze tym lepsze.
  • Używając okrągłą foremkę lub szklankę wycinaj kółka.
  • Na środku kółek układaj kilka ćwiartek truskawek.
  • Jeśli truskawki są zbyt kwaśne to posyp je cukrem.
  • Zginaj kółka na pół i sklejaj brzegi.
  • Możesz poeksperymentować jeśli chodzi o wykończenie brzegów pierogów.

  • Pierogi wrzucaj do osolonej,wrzącej wody. Gotuj około 5-7 minut.

  • Jeśli chcesz zamrozić część pierogów gotuj je około 3-4minut. A gdy najdzie Cię ochota po prostu wrzuć je do wrzącej wody na około 6-8 minut i gotowe... pyszne pierogi z truskawkami o każdej porze roku.
  • Aby smakowały jeszcze lepiej polej śmietaną i posyp cukrem.

Do dzieła!!!

3 komentarze: