sobota, 8 września 2012

Pizza ze szpinakiem i fetą


Tym razem chciałam poeksperymentować z ciastem francuskim oraz ulubionymi moimi składnikami czyli szpinak i feta ...wyszła naprawdę wyśmienita pizza. Przepis naprawdę dziecinnie prosty i szybki w wykonaniu.  
Polecam!!!

Szpinak można użyć świeży lub mrożony, ja wole świeży choć znacznie więcej przy nim pracy. Powód ...zdrowszy ma więcej witamin ;-)



Składniki:
mrożone ciasto francuskie
2 pęczki szpinaku lub 1 kg paczkowanego
(może być mrożony jeżeli nie macie możliwości kupić świeżego)
1/2 cebuli białej 
1 ząbek czosnku
łyżka masła 

7-9 pomidorków koktajlowych
150g sera feta
1/2 cebuli czerwonej
tymianek
estragon
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Sos jogurtowo-koperkowy:
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
parę gałązek koperku
pieprz



  • Rozmroź ciasto francuskie ok. 30-40 min.
  • Jeżeli masz szpinak w pęczku to należy oberwać łodyżki można liście porwać na mniejsze oraz bardzo dokładnie umyć a następnie osuszyć, jeżeli masz paczkowany młody szpinak wystarczy dobrze umyć i osuszyć a mrożony rozmrozić ;-).  


  • Poszatkowaną połówkę białej cebuli z czosnkiem zeszklij na maśle.
  • Dodaj szpinak duś ok.20 min pod przykryciem z gałką muszkatołową oraz odrobiną soli i pieprzu.
  • Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem.


  • Uduszony szpinak wyłóż równomiernie na ciasto następnie pokrusz fetę, wyłóż pokrojone na pół pomidorki oraz pokrojoną czerwoną cebule w piórka.
  • Posyp delikatnie tymiankiem i estragonem.
  • Piecz 20-25min w 200C 

Pizze można już jeść choć mi najbardziej smakuje z sosem jogurtowo - koperkowym! 
A tu podaje przepis!


Sos jogurtowo - koperkowy
  • Do wymieszanego jogurtu z majonezem dodać zmiażdżony w prasce czosnek, posiekany drobno koperek oraz pieprz. Wymieszać!
  
Smacznego!!


1 komentarz:

  1. Pycha, nie od dziś wiadomo, że szpinak w parze z fetą to pyszne połączenie, chociaż ja zamiast feta używam sera Bałkańskiego(np. lidla), jest mniej słony:)

    OdpowiedzUsuń