niedziela, 7 października 2012

Dżem jeżynowy


Niedawno nazbierałam jeżyny ostatnie już w tym roku i aby ten smak pozostał na dłużej, postanowiłam zrobić z nich parę słoiczków dżemu. Można go dodawać do ciast lub ciasteczek jak również  smakować ze świeżym chlebem lub bułeczkami. Ja uwielbiam go jeść z białym serem ...mmmhhh pycha! 

 Dodałam mało cukru aby dżem móc dodać do ciast poza tym wolę kwaskowaty smak prawdziwego domowego dżemu.

Przepis naprawdę bardzo prosty choć pracochłonny.


Składniki:

2 kg jeżyn
0,5 kg cukru




  • Myjemy dokładnie jeżyny następnie wsadzamy do garnka oraz dolewamy troszeczkę wody aby owoce nie przywarły do dna garnka.
  • Gotujemy pod przykryciem do rozgotowania.
  • Powstałą masę należy przetrzeć przez sito, przy czym zostawić ok. szklanki nie przetartych owoców.
  •  Łączymy owoce, dodajemy cukier i nadal gotujemy od czasu do czasu mieszając od dna garnka. 
            GARNKA NIE PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ!!!!
  • Gotować ok.1 godziny aby woda odparowała i powstała gęstsza masa. Pamiętamy o mieszaniu!!!
  • Słoiki i zakrętki wyparzyć - wysuszyć!
  • Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików a następnie pasteryzujemy ok. 15 min.
Gotowe i mamy pyszny zdrowy dżem na jesień oraz zimę.

1 komentarz: