czwartek, 31 stycznia 2013

Tarta z serem BRIE, POMIDORAMI i BAZYLIA



Dzisiaj mam dla was przepis na tartę z brie, pomidorami i bazylią.
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych obiadków. Tarta jest w miarę prosta i efektowna. Jak znalazł na przyjęcie gości. Dajcie znać czy wam smakuje :-)

Składniki:

200 g mąki
szczypta soli
90 g masła
1/2 szkl. mleka
2 żółtka
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
60 g żółtego sera
4 pomidory
125 g brie lube camembert
garść czarnych oliwek,
sól morska oraz świeżo mielony pieprz

Olej ziołowy:

bazylia,
pietruszka,
kolendra,
oliwa z oliwek

Temperatura: 190 stopni; 180 stopni;
Czas: 15-17 min.; 35 min.;


  • Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz masło pokrojone w małe kawałki;
  • Ręką połącz wszystkie składniki tak aby powstały drobne grudki;
  • Dodaj 3 łyżki zimnej wody i dobrze wyrób ciasto;
  • Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na 20 minut;
  • Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim 20 centymetrową formę;
  • Wstaw do lodówki na kolejne 10 minut;

  • Zrób nakłucia widelcem w kilku miejscach i wstaw ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15-17 minut;

  • Wyjmij ciasto z piekarniki;
  • Zmniejsz temperaturę do 180 stopni;

  • W misce umieść mleko, żółtka, czosnek oraz przyprawy
  • Wymieszaj lub zmiksuj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą;

  • Na cieście rozsmaruj musztardę;
  • Posyp serem żółtym;
  • Pomidory oraz brie(lub camembert) pokrój w cienkie plastry;
  • Rozłóż pomidory, a następnie ser pleśniowy na dnie tarty;
  • Polej miksturą z żółtek i mleka;
  • Posyp oliwkami przekrojonymi na pół, suszoną bazylią, pietruszką i kolendrą ;

  • Wstaw do piekarnika na około 35  minut

  • Przed podaniem przygotuj ojej ziołowy siekając kilka listków świeżej bazylią, pietruszki oraz kolendry i wymieszaj z oliwą z oliwek;
  • Polej tartę olejem ziołowym tuż przed podaniem;


Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz