poniedziałek, 4 marca 2013

Zupa z kurczakiem, selerem oraz imbirem


Ostatnio jakoś tak mnie "wzięło" na zupy. Pewnie dlatego, że jeszcze wiosna nie przyszła, jest zimno i trzeba się rozgrzewać od środka. Jak wiadomo zupy nadaję się do tego najlepiej.

Zupa która dzisiaj przedstawiam jest świetna szczególnie na zimę. Doskonała gdy jesteśmy przeziębieni lub mamy grypę. Zawiera imbir oraz czosnek, które są znane ze swoich leczniczych właściwości, a także jest bardzo treściwa.

No cóż pozostaje mi tylko życzyć smacznego :-)


Składniki:

4 marchewki
3  łodygi selera naciowego
3 cebule
1.5 kg całego kurczaka
2 liście laurowe
1 łyżka oleju roślinnego
1 por, (pokrojony w plasterki)
1 duży ząbek czosnku,(drobno posiekany)
100 g chińskiego makaronu , np. firmy Chow Mein albo Mie
(na pewno jest i tysiąc innych firm)
2 cm świeżego imbiru (potarty)
świeża pietruszka
dymka drobno pokrojona do dekoracji
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Pokrój 2 marchewki oraz 2 łodygi selera naciowego w plasterki;
  • Posiekaj 2 cebule na małe kawałki;
  • Umieść całego kurczaka w garnku, następnie dodaj pokrojone marchewki, seler, cebule oraz liście laurowe;
  • Zalej około 2,5 litrami zimnej wody (tak aby woda przykryła kurczaka oraz warzywa);
  • Doprowadź do wrzenia;
  • Jeśli będzie widoczny tłuszcz unoszący się na wodzie - zdejmij go łyżką;
  • Gotuj na wolnym ogniu około godziny;
  • Po godzinie wyjmij ostrożnie z garnka kurczaka i odłóż na bok;
  • Pokrój pozostałe marchewki, seler oraz por;
  • Posiekaj drobno cebule oraz czosnek;
  • Rozgrzej olej w dużym garnku;
  • Wrzuć pokrojone marchewki, seler, cebule, por oraz czosnek;
  • Smaż przez 5 minut mieszając, aż zmiękną.
  • Dodaj uprzednio przygotowany bulion warzywny, posól i popieprz do smaku;
  • Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut;
  • W międzyczasie zdejmij skórę z kurczaka, a następnie oddziel mięso od kości;
  • Porwij lub pokrój mięso na kawałki wielkości kęsów i dodaj do zupy;

    Jeśli chcesz tą zupę zamrozić to najlepiej zrobić to na tym etapie. Po prostu ostudź zupę, przelej ją do sztywnego plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Zamrożoną porcję trzeba spożyć w ciągu dwóch miesięcy. Całkowicie rozmroź zanim podgrzejesz zupę.
  • Dodaj makaron chiński oraz starty imbir i gotuj przez kolejne 5-10 minut do czasu, aż makaron zrobi sie miękki;
  • Przypraw i udekoruj posiekaną pietruszką oraz dymką;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz