wtorek, 15 października 2013

Proste bułeczki z ziarnami i miodem


Znalazłam idealny przepis na bułki. Sami spróbujcie i oceńcie! Można dodac różne ziarna wedłód własnych upodobań. Proste, szybkie i zdrowe :-) Ale przede wszystkim można mieć świeże bułeczki kiedy tylko sie zapragnie!!! Zachęcam do degustacji!

Składniki:

400g mąki żytniej
400g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
25g masła
7gram drożdży instant
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
pestki słonecznika, sezamu, dyni albo mak;
560ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp dwa rodzaje maki, sól oraz stopione masło i wymieszaj dokładnie aż powstaną grudki;
  • Wsyp drożdże i odmierz 3 łyzki miodu;
  • Powoli dolewaj ciepłą wode i mieszaj;
  • Jeśli ciasto jest bardzi lepkie to dodat troche mąki;
  • Stolnice obsyp niewielka ilością mąki;
  • Podziel ciasto na dwie części i przez 10 minut ugniataj i rozciągaj;
  • Podziel każdą z porcji na 6 części i uformuj kule;
  • Wysmaruj masłem formę do pieczenia;
  • Ułóż bułki z dosyc dużych odstępach tak aby mogły swobodnie wyrosnąć;
  • Podgrzej 1 łyżeczke miodu i dodaj do niej 2 łyżki mleka i wymieszaj;
  • Wysmaruj bułki mieszanką mleka i miodu i opsyp ziarnami lub makiem;
  • Wysmaruj masłem folie spozywcza i  przykryj(masłem do dołu oczywiście) formę;
  • Pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu;
  • Zdejmij folie spożywczą i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnia;
  • Piecz 15 minut;


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz